Czapki kucharskie stanowią bardzo istotny element wyposażenia każdego kucharza. Zapewniają odpowiednią higienę podczas procesu gotowania oraz zwiększają komfort pracy. Podpowiadamy, jak wybrać czapkę kucharską.
Czapka gastronomiczna – dlaczego jest tak ważna?
Czapka kucharska to nie tylko estetyczny dodatek do ubioru pracowników gastronomii. Do dnia dzisiejszego w wielu miejscach symbolizuje doświadczenie i status pracujących tam szefów kuchni. To nakrycie głowy zmniejsza ilość wypadających włosów, które mogłyby się dostać do przygotowywanego jedzenia. Uniemożliwiają fizyczny kontakt głowy z innymi obiektami, minimalizując ryzyko ich zanieczyszczenia.
Czapki kucharskie – rodzaje
Wybór czapki kucharskiej zależy od specjalizacji oraz stylistyki danego lokalu, a także od indywidualnych preferencji kucharza. Omawiane nakrycia głowy powinny pochłaniać wilgoć i wentylować powietrze. Czapka kucharska nie może przegrzewać głowy i wpływać negatywnie na skórę i włosy. W przypadku restauracji, w których klienci mogą podglądać kucharzy w czasie pracy warto postawić na czapki cechujące się wysokimi walorami estetycznymi. Do najpopularniejszych nakryć głowy dla szefów kuchni nalezą:
- bandana – bardzo praktyczna, dopasuje się do każdego kształtu głowy i dobrze wentyluje powietrze.
- furażerka – wykonana z przewiewnych materiałów, dobrze chłonie wilgoć, idealna do pracy w kuchni orientalnej.
- czepek kuchenny – proste nakrycie głowy, uniemożliwiające przedostanie się włosów do pożywienia, mają formę siatek przyszytych do gumki elastycznej.