Odzież gastronomiczna i jej znaczenie

Odzież gastronomiczna i jej znaczenie

Odpowiednia dobrana odzież stanowi podstawowe wyposażenie pracowników lokalów gastronomicznych. Powinna być praktyczna i komfortowa w codziennym funkcjonowaniu. Wyjaśniamy, jakie rodzaje odzieży gastronomicznej cieszą się największą popularnością.

Ubrania gastronomiczne – higiena i bezpieczeństwo

Wbrew pozorom nakrycia głowy i fartuchy stosowane przez kucharzy to nie chwyty marketingowe mające przyciągać klientów. Odzież gastronomiczna z BHP-Gabi cechuje się olbrzymią funkcjonalnością, a jej wpływ na higienę pracy jest nieoceniony. Jej stosowanie minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia żywności, z którą stykają się pracownicy różnego rodzaju restauracji. Ubrania gastronomiczne powinny zapewniać oddychalność i odpowiednie wchłanianie wilgoci. Ponadto mają gwarantować bezpieczeństwo i komfort poruszania się kucharzy. Podobnie jak w innych branżach efektywny lokal gastronomiczny wymaga stworzenia ergonomicznych warunków do pracy. Dlatego wysokiej klasy odzież, która ma istotny wpływ na wydajność wykonywanych czynności.

ubranie gastronomiczne dla szefa kuchni

Rodzaje odzieży gastronomicznej

Ubrania gastronomiczne mogą występować w wielu formach, a każda z nich ma na celu ochronę innego obszaru ciała kucharzy. Do najpopularniejszych rodzajów odzieży stosowanej w kuchniach należą:

  • czapki – nakrycia głowy szefów kuchni stanowią charakterystyczny element ubioru kucharzy. Są noszone ze względów konieczności zachowania maksymalnej higieny. Powinny zapewniać wysokiej wchłanianie wilgoci i oddychalność.
  • fartuchy – zapewniają ochronę przed gorącymi produktami, sprawdzają się podczas obsługi piekarnika lub grilla.
  • spodnie kucharskie – mają gwarantować swobodę poruszania i bezpieczeństwo. Powinny zawierać gumkę w pasie, która uniemożliwia ich obsuwanie się.
  • bluzy – poza ochroną górnej części ciała nie powinny krępować ruchów. Warto stawiać na funkcjonalne modele z dodatkowymi kieszonkami.